Freier Begegnungsschacht

Gruparea FBS s-a fondat în martie 1986. În FBS sunt reunite calfe aflate încă în călătoia tradiţională şi calfe care au terminat această călătorie. Toate aceste calfe au terminat o şcoală profesională în cadrul căreia s-au specializat într-un meşteşug tradiţional.

Calfele care călătoresc în gruparea FBS trebuie să respecte timpul tradiţional de călătorie de trei ani şi o zi, precum şi interdicţia de a se apropia de oraşul natal pe o rază de 50 de km în jurul acestuia. În această perioadă calfele mai trebuie deasemenea să poarte o “Kluft“ (costumul tradiţional al calfelor călătoare).

Acestă “Kluft“ este formată din “Staude“, o cămaşă albă cu guler scrobit tare, pantaloni, vestă şi jachetă cu nasturi din sidef având culoarea meşteşugului fiecăruia, cilindru, melon sau pălărie cu borul mare şi pantofi negri. Calfele din această grupare mai poartă şi o cravată gri, de fapt o bentiţă croşetată care este prinsă de “Staude“ şi arată apartenţa la FBS.

Cuvintele „Freie Begegnung“ („Întâlnire liberă“) fac referire la călătoria cu drepturi egale, ceea ce înseamnă că în această grupare călătoresc atât femei cât şi bărbaţi. Important, în această grupare, este nu numai faptul că femei şi bărbaţi călătoresc împreună ci şi faptul că sunt deschişi înspre toate meşteşugurile tradiţionale reprezente în FBS. 

Călătoria în cadrul FBS

...nu reprezintă numai o plecare ceremonială de acasă şi un rămas bun de la familie şi vechile obiceiuri ci şi o confruntare continuă cu lumea şi cu tine însuţi.

Fiind mereu deschise să-şi perfecţioneze propriul meşteşug şi căutând să înveţe noi tehnici de lucru, calfele din FBS trebuie să călătorească pentru a duce mai departe meşteşugurile tradiţionale.

Pe tot parcursul călătoriei lor calfele primesc ajutor de la cei din jur. Pentru a da ceva înapoi societăţii, şi anume ajutând-o prin muncă, FBS se dedică anual unui proiect de construcţie social. Fie că e vorba de o instituţie pentru tineret, de un loc de întâlnire sau de obiective culturale, toate calfele din FBS participă la şantierele de vară.

În FBS au călătorit şi călătoresc:

dulgheri, tâmplari, stucatori, zidari, finisori, pietrari, olari, zugravi, aurari, legători de cărţi, zeţari, constructori de instrumente de suflat, bijutieri, fierari, potcovari, lăcătuşi, tinichigii, brutari, cofetari, bucătari, pantofari şi croitori